onsdag 21 mars 2012

Avantgardens Kvinder at Louisiana

Coat by artist Sonia Delaunay for actor Gloria Swanson 1923-24.

Hej gó vänner, vi tog en tur över till Danmark i helgen och besökte utställningen Avantgardismens kvinnor 1920 - 1940, på Louisiana, och vi var inte ensamma. Dessa tidiga avantgardistiska kvinnor måste vara av stort intresse för många. Det var nämligen en mycket blandad internationell publik, över alla åldersgränser som besökte utställningen i söndags. Inte enbart “kulturtanter”, som hör till huvudgruppen konstintresserade besökare i Sverige. Intressant minst sagt och kul att avantgardistiska kvinnor aktiva under 1920 och 1940 talen kan engagera även dagens unga publik. Och visst blir man imponerad. Den vävda kappan som Sonia Delaunay designat åt Gloria Swanson känns grymt modern i både sitt snitt och mönsterspråk. Delaunay har även designat tryckmönster till kläder, metervara och scenkostym, och även här platsar hennes mönster i färg och form med dags dato, då vi skriver 2012. Det är märkligt hur vissa formgivare kan vara så tidlösa i sitt formspråk att de aldrig känns omoderna. I dag inspirerar de dagens unga formgivare och vi kan lätt känna igen spår från dessa banbrytande formgivare och konstnärer som satt sina fotavtryck i historien. I dag är det mesta recyclat. Vi återskapar från tidigare mästare om än i pimpad version. Tanken slår mig; är allt redan gjort? För allt känns ju igen idag. Vi hittar lätt spår som leder bakåt i all design idag. Tänk så spännande det måste ha varit då det begav sig, att ha varit först med en teknik eller ett uttryck. Hm... det tål att tänkas på.
Stage Costume, 'Le Coeur à gaz' 1923, watercolor by Sonia Delaunay.
Avantgardismens kvinnor visar cirka 200 verk av åtta kvinnor: Sophie Taeuber-Arp, Hannah Höch, Katarzyna Kobro, Florence Henri, Sonia Delaunay, Germaine Dulac, Dora Maar, Claude Cahun.

The bride (Pandora), oil painting by Hannah Höch 1924-27. Hannah Höch avporträtterar knappast ett lycklig version av vare sig bröllopet eller äktenskapet. Målningen är snarare ett ifrågasättande. Inressant... hm... redan då... tänker på dagens kvinnliga debattböcker... hm.

Magic, water color by Sonia Delaunay.
Utställningen pågår fram till den 28 maj 2012.

Pia en för dagen imponerad och inspirerad globetrotter.

Ps. vill du läsa fler blogginlägg av mig klicka då på 'Äldre inlägg' och 'Bloggarkiv'. ds.

Inga kommentarer: