torsdag 9 februari 2012

Choklad soufflén collapsed.

Yes, it sank, but it tastes good with wipped cream and mixed banana.

Fredag den 10 februari. För recept se nedan.

Hej Gó vänner, inspirerad av onsdagens tv-program av Sveriges mästerkock bakade jag chokladsufflé idag (läs torsdag). Trots alla kocktips kunde jag med besviken min se hur suffléerna sjönk ihop på mitten när jag tagit ut formarna ur ugnen. Det är bara att konstatera att här krävs exakt tidskoll. Enligt kloka kockar så har suffléerna varit inne för länge i ugnen. Hm... 20 minuter i min ugn är några minuter för länge. Hur som haver... jag lät jag suffléerna svalna något och pudrade sen på florsocker för att dölja de förargliga fördjupningarna i mitten. Hm... vem lurar jag? Strunt samma, florsocker piffar alltid upp.
Recept kommer i morgon (läs idag fredag). Nu ska jag till Helsingborgs sjukhus för datortomografi. Vi får se om de kan se varför jag har haft huvudvärk sen jag fick borrelia i höstas. (Skrev detta torsdag eftermiddag.)

Idag är det fredag och här kommer receptet:
Chokladsufflé, cirka 6 små portionsformar.
25 gr smör, 2, 5 dl mjölk (jag hade slut på mjölken så jag tog 1 dl lättyoghurt och 1,5 dl ovispad vispgrädde - lite Kajsa Varg tänk här), 30 gr mjöl, 30 gr socker, 40 gr 70 % mörk choklad, 10 gr kakao, 2 cl cognac, 2 äggvitor, 2 äggulor.
Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra de ugnseldfasta formarna rikligt och låt dem sen stå kallt under tiden du gör smeten.
Smält smör i en kastrull. Smält mjölk och choklad i en annan kastrull (jag tog den ovispade grädden och röde ihop med chokladen under svag värme. Tillsätt kakaon. Blanda chokladmjölken (eller chokladgrädden) med det smälta smöret. Rör ner yoghurten om du inte har mjölk. OBS! koka inte yoghurt för då skär den sig.
Tillsätt mjölet under omrörning. Rör ner äggulorna. Vispa äggvitorna. Inte för hårt för då har smeten svårt att resa sig. Vänd ner de lättvispade vitorna i chokladsmeten. Häll upp i de kalla och smörade formarna. Ställ formarna på en plåt mitt i ugnen. Baka suffléerna i 15 - 20 minuter. Ha superkoll de sista 5 minutrarna. Det är nu det avgörs; blir det sufflé upp eller sufflé ner.
Till servering: Mixa en banan och rör ner banansmeten i vispad grädde.
Den här kombon smakade grymt gott. Fick en topp femma av maken. Känns bra, även om sufflén sjönk på mitten.

Pia en klagande globetrotter med lätt huvudvärk och lite yrsel.

ps. Vill du läsa fler av mina blogginlägg klicka då in dig på 'Bloggarkiv' och Äldre inlägg' ds.

Inga kommentarer: