söndag 29 januari 2012

Bake your own crispbread.

To bake your own crispbread ia a bit messy but worth the effort.

Hej Gó vänner, Det är en mager månad efter julens alla begivenheter. Vi vill göra så mycket roligt framöver så det gäller att hålla i budgeten. Jag brukar, skam att erkänna det, titta på Lyxfällan på tv och förfasa mig över folks totala nollkoll på sin ekonomi. Men jag inser också hur lätt små kostnader tickar iväg till att snabbt bli till större belopp. Hur ofta säger vi inte;"Oj, vart tog pengarna vägen? Jag har ju inte köpt något speciellt den här månaden."
Maken och jag har många saker som vi vill förverkliga det här året, därför har vi bestämt oss för att dra ner på månadskostnaderna så att vi kan nå utsatta mål. Det låter bra när vi säger det men hur gör man? Jo, vi börjar med att inte kasera så mycket mat, samt planera våra inköp bättre. Vi ska skippa matbutikernas lockpriser och extraerbjudanden på varor som vi normalt sätt ändå aldrig äter. Vi ska laga mer långkok och baka mer eget matbröd. Därför gó vänner; har jag dagen till ära testat att baka eget knäckebröd. Jag älskar Vika knäckebröd och andra gormeknäckebröd, men de kostar ju skjortan. Normalpris ligger mellan 38 och 52 kronor per förpackning och då kan det vara så lite som 250 gr i en förpackning. Det blir dyrt när man äter knäckebröd varje dag.
Så här kommer nu ett recept på ett smakrikt hembakat knäckebröd. Visst, det är lite mer jox och degklet att baka knäckebröd än mjukt brytbröd, men detta blir så gott, så att det är värt kletet och den extra tiden det tar att baka dem.
Recept:
50 gr jäst, 5 dl ljummet vatten, 1,5 dl salt, 8 dl vetemjöl special, 2 dl havregryn, 2 dl rågmjöl, 1 msk grovkrossad fänkål, 2 msk solrosfrön, 2 dl vetemjöl till utbaket.
Värm vattnet till 37 grader och lös jästen i vattnet. Tillsätt, fänkål, salt och solrosfrön. Tillsätt rågsikt, havregryn och vetemjöl special. Arbeta in mjölet succesivt till en deg. Jäs i bunke ca 60 min. Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i ca 20 bullar. Kavla ut dem till rundlar ca 2 - 3 mm tjocka. Nagga dem med en gaffel. Grädda dem i 225 - 250 graders ugn i ca 15 minuter. Låt kallna på galler. Skulle knäckebröden trots allt kännas lite sega så kan du eftertorka dem på galler i ugnen 60 grader, precis så som du gör när du torkar skorpor. Detta händer dock bara om du inte kavlar ut degen tillräckligt tunn och kan vara bra att veta om det skulle strula.
De här knäckebröden blir så pass smakrika att du inte behöver något extra pålägg. Bara en klick smör passar gott och väl.

Smaklig spis! Pia en globetrotter som fösöker tänka ekonomiskt. Så alla ni som känner mig;'det blir inga nya skor eller stövlar det här året... 'hjälp!'

ps. vill du läsa fler blogginlägg av mig så klicka in dig på' Äldre inlägg' och 'Bloggarkiv'.

Inga kommentarer: