onsdag 23 november 2011

Bjud på dadelkonfekt i advent.

Den första helgen i advent står för dörren och vad passar bättre än att bjuda in vännerna på hemgjord glögg med smarrigt tilltugg.

Hej Gó vänner, som vanligt hör jag till den gnälliga skaran; hm... jag är kanske ensam i det här fallet, som varken gillar jul, vinter, mörker eller kyla. Men nu kan jag varken trolla bort mig själv till någon annan soligare och varmare plats, förändra det svenska vädret eller årstiden. Det är bara att acceptera och bita i den söta dadelkonfekten med mörk choklad och skölja ner det hela med en klunk hemmagjord glögg. Och med dessa fulländade smakupplevelser kan jag faktiskt uthärda årets första advent.
Recept:
Dadelkonfekt med valnötter och choklad.
20 färska dadlar, 1 dl cognac, 100 gr 70% choklad, 50 gr valnötter, 150 gr mandelmassa.
Dela och kärna ur dadlarna. Lägg dadelhalvorna i en skål och häll över cognac. Låt stå och dra i ca en timme. Finhacka valnötterna. Smält chokladen i en skål i ett vattenbad. Skär mandelmassan i smala skivor och platta ut till rundlar som du lindar runt dadelhalvorna. Rulla dem sen i valnötshacket och doppa därefter i den smälta chokladen. Lägg de chokladdoppade dadlarna på en tallrik och ställ in i kylen ca 30 minuter eller i frysen 10 min. för snabbare resultat.
Servera dem kalla. Vet att choklad skall avnjutas rumstemp. men i det här fallet är den chokladdoppade dadelkonfekten godast kall.

Recep på hemmagjord glögg:
75 dl torrt rött vin. 2 dl vodka alt. brännvin, ej smaksatt. Strimlat apelsinskal från en väl sköjd apelsin. Pressa saften från en apelsin. Kryddor: 4 nejlikor, en kanelstång,
5 kardemummakärnor, en liten bit färsk ingefära, 1 dl strösocker alt. råsocker. (En smaksak)
Häll apelsinsaften i en kastrull och rör ut sockret på svag värme till sockret har lösts upp. Låt svalna. Häll ner i en glasflska eller burk. Tillsätta alla kryddor och apelsinskal. Häll på spriten och tillslut flaskan eller burken väl. Låt stå svalt i cirka två till tre dygn. Ta fram och sila av mixturen och blanda den med rödvinet. Värm drycken och smaka av. Ev. tillsätter du mer socker, det är en smaksak. Servera glöggen till dadelkonfekten. Det behövs varken russin eller mandel till glöggen när du har den här typen av konfekt till.
Smaklig advent.
Pia en globetrotter som just nu jobbar med förberedelserna inför Krapperups julmarknad. Eldin & Holmgrens Design shop, ska ställa ut där i helgen. Det ska bli kul, men gissar att det kommer att bli grymt kallt. För det finns ingen värme i lokalen. Så vi kommer troligtvis se ut som uppstoppade michelingubbar med rödfrusna näsor.

Öppettider Krapperups julmarknad: Lördag den 26 nov. och söndag den 27 nov. kl. 11.00 - 17.00.

ps. vill du läsa fler blogginlägg av mig klicka då in dig på 'Äldre inlägg' och 'Bloggarkiv'. ds.

Inga kommentarer: