tisdag 5 mars 2013

Konstrundan i NVSK i påsk.

Lördag den 23 mars.

Vår hall och delar av vardagsrummet börjar anta formen av ett konstgalleri. Dock saknas väggar. Vi får uppfinna nya. Till höger i bild har maken snickrat en provisorisk vägg med plats för två tavlor per väggsida. Nu är det 'bara' 8 tavlor till, som ska få plats på en vägg som inte finns. Får se, om vi (läs maken) hinner snickra en ribblösning framför bokhylleväggen, som det går att hänga tavlorna på. På långfredag vet vi svaret.


Min kombo-ateljé och syhörna är belamrad med blöta och halvtorra målningar. Ateljén är liten och ger knappast plats för besökare. Till konstrundan får vi 'bygga om' bottenvåningen.

Hej Gó vänner, jag vet att det börjar bli glest mellan bloggarna. Det är inte så kul att följa en bloggare som bara skriver en á två gånger per månad. Att det blivit så glest på senaste tiden beror främst på att jag är mitt uppe i slutfasen inför Nordvästra Skånes konstrunda med start långfredag den 29 mars.
Eftersom jag målar så gott som enbart med oljefärg och använder knappt någon balsamterpentin, (balsamterpentin hjälper till att tunna ut färgen och gör att den torkar snabbare), tar det flera veckor för mina målningar att torka. Målar man med oljefärg så brukar de flesta använda tekniken, lager på lager och låta oljefärgen torka mellan färglagren. Gör man inte det, så kommer den blöta oljefärgen blandas ihop till en enda brunfärgad gröt. Hm... Kanske är det därför som så många konstnärer och hobbymålare arbetar med akrylfärg. Akryl har fördelen att den är både vattenlöslig (luktar mindre) och snabbtorkande. Hm... En idé, kanske?
Men det är något visst med oljefärg, ursprungligt på något vis.


'Svart på vitt', olja och bladguld på duk. Svart eller vit ram det är frågan?

Helger och kvällstid efter jobbet, förvandlas maken till hantverkare. Då är han ute i garaget och snickrar och målar ramar. Och det är allt annat än enkelt, eftersom alla tavlorna har sina egna individuella mått. Så den första tanken med löpande band principen gick om intet. Bara gilla läget. Allt tar sin tid.

Eftersom min kombinerade målar- och syateljé inte ger plats till några besökare, får vi försöka göra om vår stora hall och vardagsrum till konstsalong. Inte helt enkelt eftersom vi saknar mellanväggar, och de få väggar som finns har stora fönster. Vi får (läs maken) bygga upp något provisorium som jag kan hänga tavlor på. Ska bli spännade att se hur det blir, och om det funkar. Nöden är uppfinningarnas moder sägs det. Vi får hoppas på det.
Ni är välkomna och se hur det blev, och om det blev.
Pia en målande globetrotter som blir allmer täckt med oljefärg i allsköns kulörer.

NVSK konstrunda består av 148 jurybedömda konstnärer från Nordvästra Skåne som ställer ut konst och konsthantverk i sina hem/ateljéer under 10 dagar. På Landskrona konsthall visas 148 konstverk, ett verk av var konstnär.
Vernissage den 29 mars - 7 april.
Öppettider:
Påskdagarna 10.00 - 18.00
Vardagarna 15.00 - 18.00
Sista helgen 10.00 - 18.00
Välkomna!
För mer info om konstrundan och vilka de andra 147 utställande konstnärerna är klicka på länken.
www.konstrundan.nu samt en förhandstitt på
en klagande globetrotters konst:
www.eldinlindsten.com

By the way, så här blev tavlan från ateljén när de blev klar.

Hm... om den nu är klar...

ps. Vill du läsa fler blogginlägg av mig klicka då på 'Äldre inlägg' och 'Bloggarkiv'. ds.

Inga kommentarer: