lördag 20 oktober 2012

Wall to wall carpet takes over again, why?

'Rabatten' round pile rug made by Märta Måås-Fjetterströms studio AB MMF in Båstad, Sweden. This fantastic pile rug is designed 1944 by Barbro Nilsson.

Hej Gó vänner, med fasa läser jag i media att heltäckningsmattan är på väg att ta över våra golv igen. Hjälp! Har vi inte lärt oss något sedan förra gången? Då på mitten av 1970-80-talen skulle vi mysa och gotta in oss i håriga golv. Många hus och lägenheter, för att inte tala om alla hotellrum som täcktes med lurviga och långhåriga heltäckningsmattor. Stakars alla allergiker. Jag hör till en av dem. Så fort jag klivit in i ett rum med heltäckningsmatta börjar min näsa svälla igen, ögonen klia och jag får svårt att andas. Det finns inte en dammsugare i värden som kan suga upp allt skräp och damm från heltäckningsmattorna. Det är ju lätt att tro att det enbart är den unga generationen som nu går på samma nit, som vi gjorde då, men icke, även den äldre generationen tycks gå på den nya heltäckningstrenden, igen.

Vill man nu mysa till det med mattor kan man ju välja någon av alla dessa avpassade vackra mattor som är mobila. De går att ta ut, vädra och de är mycket enklare att hålla rena.

Jag vill slå ett slag för den svenska mattans älsta och bästa mattstudio: AB MMF i Båstad. Konstnären och formgivaren Märta Måås-Fjetterström började studera konst och konsthantverk på Högre Tekniska skolan i Stockholm 1890, (i dag Konstfackskolan).
År 1919 startade Märta Måås-Fjetterström sin vävateljé i Båstad på inrådan av Ludvig Nobel. Märta Måås Fjetterströn var mönstertecknaren och den konstnärliga ledaren och hon anställde duktiga väverskor som utförde själva vävarbetet.
Efter Märta Måås Fjetterströms bortgång 1941 har ateljén haft ett flertal konstnärliga ledare. Bland andra Barbro Nilsson, Ann-Marie Forsberg, Marianne Richter och Kaisa Melanton.
'Korgmatta' rölakan, design by Märta Måås-Fjetterström, MMF 1936.
'Svartbroka' Rölakan design 1943 by Ann-Marie Frosberg.
Måste bara nämna att vi som gick på textil linje på Konstfackskolan på 1970-80 talen hade hade förmånen att ha: Kaisa Melanton, Marianne Richeter och Ann-Marie Forsberg som lärare. Ann-Marie Forsberg gick under namnet 'Lilla My' hon var pytteliten och med en rund knut på hjässan, precis som lilla My i Mumintrollet. Dock var helt hon helt i avsaknad av Lilla My's arga och hetsiga humör.

Pia en gnällig globetrotter som vill slå ett slag för handvävda kvalitetsmattor och fasar för heltäckningstrendens intåg i våra hem.
ps. Minns med fasa hur det var att försöka riva ut heltäckningsmattor i en trerummare i Kållered på 1990-talet. Det tog en hel vecka, och ändå gick inte alla klister och mattrester att få bort från golven.ps.

Vill du läsa fler blogginlägg av mig klicka då på ' Äldre inlägg' och 'Bloggarkiv'.