onsdag 22 augusti 2012

Formex hösten 2012


Höstens Formex gick i Finlands tecken eftersom Helsingfors utsetts till designhuvudstaden år 2012. Entrépodiet byggde på den finska flaggans färger och var arrangerad som en inspirations och relaxyta för mässbesökarna. Invigningsdagen spelades finsk tango på hög volym. Man måste verkligen gilla finska tango à la finlandsbåt för att uppskatta evenemanget. Finska flaggan har visserligen en betydligt snyggare färgkombo än den blågula svenska, men... som bakgrundsfärg som här, är jag tveksam. De utställda produkterna hade svårt att hävda sig i allt det massiva starka blå. Rött och orange, hörde dock till undantagen. Entrépodiet var formgets av trendexperten Stefan Nilsson. Undrar om han även stod för det sorgliga Mumintrollet som vaggade runt i mässhallarna alla fyra dagarna?

Hej Gó vänner, jag har bevistat och deltagit i årets Formexmässa augusti 2012. Måste dock påpeka att det är modigt av både Älvsjömässan och betalande utställare att sattsa på en så pass stor inredningsmässa mitt i semestertider. Skolorna börjar ju först i mitten av denna veckan och i helgen var det dessutom Stockholms kulturfestival. Till råga på detta, ett fantastiskt fint väder med värmerekord på flera platser i Sverige. Det märktes onekligen på mängden besökare. Torsdag och fredag var det helt okej, men lördag och söndag, kunde nog de flesta utställare ha packat ihop och begett sig ut i den fina sensommarvärmen. Men över vädret råder som sagt ingen. Men över val av tidpunkt för mässan, råder Älvsjömässan. Snälla, flytta fram* (se nedan) mässan ett par veckor. Det skulle gynna alla.
Créme de la créme bjöd på fantastiska ljusupplevelser i form av sina 'kristallkronor' handgjorda av recyclade fat och koppar i porslin och glas. De skapar onekligen ett vill ha behov.
Mer ljusupplevelser bjöd Eva Davidsson på. Hon har i år utökat sin ljusfamilj med en taklampa med veckade vita kronblad. Skirt vackert med en japansk grafisk lätthet.
Camilla Lundsten har byggt på med produkter i sitt Littlephantkoncept. Tidigare i år tilldelades hon formpris för sina produkter. Grattis!
Mateus keramik fick ett tuffare uttryck när inredaren Synnöve Mork satte sin prägel på Mateus monter. Jodå, det lite lulliga söta fans dock kvar i ena halvan av Mateus monter. Men tänk vad lite färg och accenter kan göra med en annars så snäll produkt...
Sängkammarmiljö à la AnnaO. De gamla järnsängarna är superläckra och Anna O har onekligen känsla för de rätta textilierna. Allt från superlätta kimonos till sängtextil.
Design house Stockholm firar 20 år och visar stolta upp sina produkter på Formexmässan. De har plåtat sina produkter på Hallwylska palatset. På Formex visas produkterna mot den fotograferade fonden, för att Hallwylska precis som Design house Stockholm startade allt för att de hade sin kärlek till formen.

Pia en globetrotter som ger både ris och ros till mässan. Själv står jag nu upp över öronen i tvättade kavajer som ska klippas till väskdelar och sen koordineras ihop med skärp och läderdetaljer. Allt har och tar sin tid... det var just det där med tid... vem tar tiden och har tiden på sin sida?

* Jo, det var det där med famåt och bakåt. Maken påstår att framåt är när man tidigarelägger något. Jag däremot påstår att det är när man flyttar fram något i tiden. Vi har haft samma dispyter om framför och bakom bollen när det gäller golf också. Gissar att det har men kvinnligt och manligt tänk att göra. Så för alla er som inte tänker som jag, så menar jag flytta fram mässan längre fram i tiden. Inte tillbaka i tiden.

ps. Vill du läsa fler blogginlägg av mig klicka in dig på 'Äldre inlägg' och 'Bloggarkiv'. ds.








Inga kommentarer: