söndag 8 april 2012

Why do we move Easter weekend?

Easter weekend this year, April 7, plus 3 degree Celsius at Mölle golf curse.

Easter weekend last year April 22, plus 22 degree Celsius at Strandbaden sea.

Hej Gó vänner, är det någon som vet varför påskhelgen flyttar runt år från år? Jag fick ett svar från en dam, som sa att det hade med månen och vintersolståndet att göra. Hm...? Hur kommer då långfredagen in i det hela? Enligt Wikipedia så lär Jesus ha dött på korset den 3 april år 33 e Kr. f. Jaha... Varför dör han då den 29 mars 2013, den 22 april 2011 och den 6 april 2012? I den grekisk ortodoxa tron ska han ha dö någon gång mellan den 29 april och 5 maj i år. Och i den rysk ortodoxa tron dör han mellan den 11 och 15 april 2012. Varför flyttar vi runt samma persons dödsdag i de olika länderna? Kan någon ge ett vettigt svar på detta blir jag tacksam. För mig vore det självklart att bonga ett fast datum, precis som vi har gjort med julafton. Julafton är den 24:e och juldagen den 25:e december. Här är det lika över hela världen. Men påsken den flyttar vi hit och dit, lite som vi tycker.
Så varje år blir det samma överraskning angående påskhelgens datum och vi ställer samma frågor: När infaller påsken i år? Ska det bli snö eller solsken, minus eller plusgrader, sola eller åka skidor, vinteroverall eller shorts?
Snälla, kan vi inta fastställa ett gemensamt datum för långfredagen, så att han kan få vila i någorlunda ro. Det kan inte vara lätt att ha över 30 dagars dödsdag, för att inte tala om uppståndelsen. Kristi himmelsfärd eller Kristi flygare som vi brukar säga infaller ju även den dagen på olika dagar och månader beroende på när han nu dog och vilket år det nu gäller. Han måste ju bli schitzofren bara vid själva tanken av att flytta runt sin dödsdag och uppståndelse år från år, land för land...
Madre mia! Vem kom på det här med mobil påskhelg?

Pia en frusen globetrotter, som bävar för nästa års påskhelg i mars månad, och som vill att vi genomför ett gemensamt datum för Långfredagen.

Ps. vill du läsa fler blogginlägg av mig klicka då på 'Äldre inlägg' och 'Bloggarkiv'. ds.

Inga kommentarer: