fredag 2 september 2011

A view from Formex Stockholm fair.

Stanna upp och titta en gång till. Visst ser det ut som att några personer precis har lämnat rummet för att strax komma tillbaka. Vilken teaterscen eller vy ur livet är den hämtad i från? Nej faktiskt ingen, det här är en illusion. Ett fruset ögonblick, som hade kunnat vara hämtad ur en miljö från tiden kring förra sekelskiftet. Formgivaren Synnöve Mork, har för Formex höstmässa skapat fem rumsligheter i entréhallen. Rum som går under namnet:'Rum, ram, rim och reson'. En spännande ordlek att smaka på och reflektera över.

Hej Gó vänner, jag är tillbaka efter en knapp vecka i Stockholm och ett besök på Stockholmsmässan Formex i Älvsjö. Den här höstmässan skiljer sig inte så markant från förra årets höstmässa. Inget revolutionerande har hänt på designfronten. Dock finns det guldkorn som kan vara svåra att hitta och se i det massiva utbudet av prylar som ständigt pumpas fram. Tyvärr är det kopiorna som ploppar upp som svampar ur jorden som tar udden av orginalen och får dem att blekna i bruset. De får mässan att kännas likriktad. I år har Formexmässan dessutom duttat och spritt ut tomtar och julpryttlar i alla tre besökshallarna, vilket gör det svårt att hoppa över dem hur gärna man (läs jag) än skulle vilja. Kanske det är ett önskemål från mässbesökarna? Men jag tvivlar på det. Det är troligtvis tvärtom; ett sätt att tvinga på oss traditionella tomtar och julprylar så att vi inte ska kunna undvika dem. Okej, jag hör nu vilda protester i etern. Men jag tycker att man ska kunna få välja bort den delen av mässan man är ointresserad av och i år gick det inte.
Därför var det en så befriande känsla att mötas av Synnöve Morks fem rumsligheter i entréhallen. Här har Synnöve Mork sammanställt de bästa produkterna i design och form och satt dem i ett sammanhang som gett dem liv. Var för sig säger de inte så mycket mer än att de kan vara finurliga, retro, roliga eller vackra i sitt formspråk, men tillsammans som här i en scenografi skapar de känslor. Det blir så mycket mer än bara koordinerade 'podier', så som vi är vana att se stylade interiörer i inredningstidningar och på mässytor.
'Rum, ram, rim och reson' Synnöve Mork gör tvärt om; istället för att arrangera och styla skapar hon scenografier och ger rummen en själ. Det går nästan att höra dialogen som hänger sig kvar i luften efter att personerna har lämnat sovrummet och gått ut i köket för att äta frukost. Ops! se där, här skenar min fantasi iväg med vad som händer i rummet. Men är det inte det som är meningen? Att få oss att tänka till.
Synnöves trädgårdsrum ger en förnimmelse av blomdoft och fågelkvitter. Ett grönt rum, en oas att bara vilja vara i.
En annan fantastisk grön oas för kontemplation och att inspireras av; är den här prunkande balkongen på ett av Stockholms tak. Här samsas prunkande sensommarblomster med örtkryddor och grönsaker. Här vill man (läs jag) bara vara i och njuta.
Så gó vänner passa på att njuta av sensommarens sista värmande solstrålar. Njut med en koppa kaffe eller en kopp te innan dagen sätter igång med alla måsten och göranden. Ta dig tid att sitta ner och se kvällsolen gå ner över staden eller landet. Stanna upp och var en del av nuet. Det här är livskvalitet som vi måste ta oss tid till och unna oss. Vi har en lång mörk och kall vinter framför oss.
Pia en globetrotter som kan njuta av sol och värme men kyla... Brrr!!!





Inga kommentarer: