söndag 28 augusti 2011

Fiskpaté med örtsås

Fiskpaté en fin kombo till örtsås på basilika och dill. Toppa med ett kex på västerbottenost.

Hej Gó vänner, här kommer ett fantastiskt smarrigt recept på en god fiskpaté. Paté kan kännas lite krångligt att göra, men icke, det var betydligt enklare än jag väntat mig.
Fiskpaté till 8 personer om du ska servera den som förrätt. Till huvudrätt ca 4 personer.
Det här behöver du: 250 gram kolja, 250 gram lax, 2 dl vispgrädde, 2 ägg. En halv purjolök, en vårlök, 2 tsk citronsaft, 2 tsk fransk senap, 2 krm cayennepeppar, 2 tsk potatismjöl.
Sätt ugnen på 175 grader. Strimla purjolök och vårlök. Stek den mjuk i lite matolja. Låt kallna.
Innan du börjar tänk på att alla ingredienser till fiskfärsen ska vara kylskåpskalla.
Rensa och skär fisken i kuber, mixa var fisksort för sig om du vill ha en randig paté. Om inte kan du mixa allt på en gång. För randig lägg i koljan i mixen, samt ett ägg och 1 dl grädde,1 tsk citron, 1 tsk senap, 1 km cayennepeppar 1 tsk potatismjöl. Häll i den nu kalla löken. Mixa allt till en fiskfärs, smaka av med peppar och salt. Gör på samma vis med laxen. Ta fram en avlång ungseldfast form alt. avlång sockerkaksform och lägg en bit bakplåtspapper i botten. Klä därefter formen med en plastfolie som går upp över sidorna. Detta är för att det ska vara enklare att stjälpa upp patén när den har bakat färdigt i ugnen.
Varva de två fisklagren i formen, du kan även mellan de två fisklagren lägga ett tunnt lager med skivad lax alt. ett lager med färsk bladspenat för att få till en lite snyggare randig paté. Det är som sagt en smaksak. Täck formen med ugnsfolie. Fiskpatén ska inte få färg. Ställ formen i en långpanna/djup ungsplåt. Baka patén i vattenbad. Koka upp vattnet i en vattenkokare och hälla i långpannan, så bakar patén snabbare i ugnen. Sätt in plåten längst ner i ugnen och grädda i 175 grader i 60 minuter. Ta ut patéformen ur vattenbadet och låt svalna.

Örtsås: Basen består av majonäs. Om du gör egen majonäs; 2 äggulor, 1 sk senap, 1 msk nypressad citron. Vispa äggulor o citron 2 minuter, rör sen ner matolja i smal ståle lite i taget, samtidigt som du vispar. Om du inte gör egen majonäs tar du 1 dl färdig majonäs som bas.
0,5 dl crème fraich, 0,5 dl färsk gräslök, 0,5 dl färsk basilika.
Blanda majonäs och crème fraich. Finhacka örtkryddorna och rör ner i såsen. Smaka av med peppar och salt.

Västerbottenkex: Riv vällagrad väserbottenost och lägg små högar på ett bakplåtspapper. Grädda i ugn 175 grader i ett par minuter. Passa noga, de ska bara smälta ut och få lite färg. Lossa från bakplåtspappret och låt kallna.
Patén passar att äta ljummen som kall. Smaklig spis! OBS! vissa rekomenderar att frysa fiskpaté. Jag har testat och tycker att den blir lite vattnig och tappar i smak. Inte alls lika god som när den är nytillagad.
Som jag nämt tidigare det kommer bli en hel del matrecept framöver. Jag vet att det kan bli lite mycket recept. Har fått några påpekande om detta i sommar. Men snälla bloggläsare stå ut, jag ska förklara varför i slutet av september månad.

Pia en globetrotter med smak för mat.
Reser till Stockholm i morgon för att bland annat besöka Formexmässan på torsdag.

Inga kommentarer: