måndag 5 september 2011

Moon Festival and wedding in China

Wedding in Shanghai. Moon Festival in September is the big time for weddings.

Hej Gó vänner, September månad är den stora bröllopsmånaden i Kina. Dagarna kring Moon Festival är de viktigaste dagarna för att gifta sig och manifestera det i bröllopsbilder. Ett snyggt album fyllt med stylade bilder är A och O. Viktigare än bröllopcermonin och middagen för släkt och vänner. Ofta följer de efter den blomsterprydda bröllopsbilen ut i någon park eller strand för att se på när de nygifta förevigar sitt giftemål på bild. Gissningsvis är det också för att de aldrig tidigare eller senare i livet kommer att vara så uppstylade och sminkade som just i detta ögonblicket. Stora pengar läggs ner på fotografer, stylister, frisörer och makeupartister. Klänningen hyrs däremot oftast. Det är lätt att se vem som hyrt klänning, eftersom den kan glipa i ryggen eller vara ihopfäst med stora säkerhetsnålar eller smutsig i nederkanten. Men vad gör det det så länge det inte syns på bild.
Brudpar stylas med ballonger på Sanya beach, Hainan. Hainan går även under namnet; Kinas Hawaii och är en ö med tropiskt klimat och ligger söder om Kina. Hit reser många nygifta par för att föreviga det hela med exotiska bilder vid havet.

Two brides on their way to their wedding photography in Lujiazui green land park in Pudong area, Shanghai.
Sedan tiden kring förra sekelskiftet har det varit populärt med massbröllop i Shanghai. Märkligt nog så var det den västerländska bröllopscermonin som påverkat Shanghaiborna mest. Som intensivast var bruket med massbröllop i Shanghai, tiden kring 1930-talet och fram till det att Mao Tse-Tung tog över makten. Då på 1930-talet var västerländska influenser som jazzklubbar, dans och mode stora påverkare av det sociala livet. Den röda kinesiska traditionella bröllopsdressen byttes ut mot den västerländska vita, toppad med lång slöja. Bruket med västerländsk brudutstyrsel har kommit tillbaka succesivt i Shanghai och Bejing och har så gott som slagit ut det inhemska bruket.
I dagens Shanghai bokas en bröllopsfotograf av flera brudpar (blir billigare så) som sen tåligt står i kö för att fotograferas i tur och ordning.
Skulle du råka vara i Shanghai eller Beijing tiden kring Moon Festival så kan du med all säkerhet se parkerna intas av brudpar som 'arras' och stylas för att få till de bästa och ibland mest orginella bröllopsbilderna, som dokumenteras i fotoalbum och visas upp för släkt och vänner.
Wedding photography arrange in Jingan park, Shanghai.

Under Moon Festival, säljs en speciell Mooncake (ett måste i Kina). Företagen delar ut mooncake biljetter till sina anställda, som i sin tur får stå och köa för att hämta ut dessa kakor på speciella upphämtningsställen i staden. Oftast bildas långa köer av människor som kan stå upp till ett par timmar i kö för att få sin Mooncakeask eller kasse. Oftast är dessa förpackningar grymt stiliga och påkostade med tanke på det rätt mediokra innehållet.
Vissa gillar den, Mooncaken menar jag, inte att köa. Mooncaken är en kaka med torrt hölje och i mitten en smet gjord på grönt te, som i sig inte smakar så mycket. Men ibland har de få till det och då är den ittersöt. Personligen tycker jag inte om dem, maken tycker de smakar okey. Men som sagt smaken är ju olika, tack och lov.

Pia en globetrotter som älskar alla se alla dessa bröllopsarrangemang i parkerna, men skippaa kakorna.
ps. Vill du läsa om höstens Formex mässa i Stockholm, klicka in dig på 'äldre inlägg'. ds










Inga kommentarer: