torsdag 8 september 2011

Bjud på örtbröd med avokadodipp.

Örtbröd och avokadodipp med chili, imponerar mer på gästerna och är ett godare och nyttigare alternativ till fördrinken än chips och ostbågar. Och skulle det nu vara så att du tycker att chips och ostbågar är överlägset allat annat som drinktilltugg, kan du sluta läsa här. Nej förresten fortsätt läsa. Alltid lär du dig något nytt.

Hej Gó vänner, är ni som jag lite sen med maten när ni ska ha gäster?
Hur ofta händer det att du står i duschen när det ringer på dörren? Ja, i vart fall händer det mig allt som oftast. Eller ännu värre du står kvar vid spisen svettig med otvättat hår och har inte ens hunnit ut till duschen när gäterna ringer på dörren. Är det inte den innersta vänkretsen som känner dig utan och innan, så vill man (läs jag) inte se alltför jävlig ut när gästerna står där med en vinflaska eller en blombukett i hand och med en förväntasfull min.
Så vad göra när du vet att tiden bara inte kommer att räka till; jo du förbereder en 'dopingrätt' som imponerar, och du kan under tiden som gästerna njuter av hembakat bröd, kryddstark dipp och sippar på ett glas vitt, dra dig undan med gott samvete ta en dusch.
Brödet kan du baka dagen före.
Recept till ost och örtbröd: Blir ca 8 bröd.
11 - 12 dl vetemjöl, 5 dl mjölk, 2 msk finhackade färska örter;
jag använde basilika och persilja.
50 gr jäst, 50 gr rumsvarmt smör, 2 tsk salt, 2 msk flytande honung, 150 gr riven västerbottenost.
Så här gör du:
Värm mjölken till 37 grader/fingervarmt. Smula ner gästen och rör ut den. Mixa/finhacka örterna med lite av mjölken. Rör sen ner resten av mjölken, salt och honung i en bunke. Häll i 10 dl vetemjöl och all ost. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper från skålen. Låt degen jästa under bakduk i 60 minuter. Sätt ugnen på 250 grader (OBS! kan vara något lägre temp. beroende på vilken typ av ugn du har. Jag har en ny varmluftsugn och fick sänka ner till 225 grader för att bröden inte skulle få för mycket färg för snabbt och bli torra. Men som sagt ugnar är inviduella, håll koll!)
När degen har jäst färdigt stjälp upp den på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Tillsätt resten av mjölet. Dela degen i fyra bitar som du snittar i ytterligare fyra delar, rulla var del till minibaguetter. Vrid var och en, ett par varv och lägg på en smörad plåt alt. på ett bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter under bakduk. Grädda i mitten av ugnen i 12 - 15 minuter.
Kolla om bröden är färdiga genom att knacka bröden på undersidan. Låter det ihåligt är de klara.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Tips! Sprödvärm bröden snabbt i ugnen före servering.
Det finns ingenting som slår doften av nygräddat bröd och som får gästerna att helt oväntat dra på smilebanden när de kliver in i hallen och känner doften av nybakat bröd.
Avokadodipp: Räcker till 4 personer.
2 - 3 mogna avokado (obs! 3 om de är små 2 om de är stora) en kvarts chilifrukt/spansk röd peppar. Några droppar neutral matolja, saften av en halv citron, 1 pressad vitlöksklyfta. Smaka av med peppar och salt.
Dela avokadon och släng kärnan. (Nej förresten, spara den i ett glas med vatten. När kärnan spricker upp med ett grönt skott, plantera den i en kruka med jord och du kommer snart att ha en avokadoväxt att ge bort nästa gång du ska bort på middag.) Skrapa ur innehållet i avokadon med en sked och mixa ihop med citronsaft, vitlök, chili och matolja. Du kan mixa med gaffel och du vill ha en lite grövre dipp och med stavmixer för en slätare dipp. Smaka av röran med peppar och salt. Lägg upp avokadoröran i en skål, sätt plastfilm över och ställ kallt. Servera röran till de sprödvärmda bröden när gästerna kommer och du smiter in i duschen.
Smaklig spis!
Pia en globetrotter som är obotlig tidsoptimist.
ps. Vill du läsa om höstens Fomexmässa och andra blogginlägg som jag skrivit klicka in dig på Äldre inlägg ds.

Inga kommentarer: