lördag 24 september 2011

Make a cake

Make a chocolate and almond meringue cake with mandarine and whipped cream for birthday.

OBS! inlägg den 26/9. För er info. maken tyckte tårtan var god, bara han fick en skål med extra grädde till.
ps. för er som vill ha en sötare mandelmarängbotten öka på med 05, dl socker, som receptet är nedan är det själva chokladkakan som står för sötman. Jag är ingen fan av sött, men det är ju jag det. De fllesta personer jag känner älskar det som är sött, så smaka av smeten och sockra efter egen smak.ds.

Hej Gó vänner, så var det dags igen för en årlig födelsedag. Den här gången är det makens tur. Märkligt att födelsedagen, en gång i tiden, var så fantastiskt kul och spännande. Att fylla år och få börja skolan. Att fylla år och bli tonåring. Att fylla moppe. Att fylla år och bli myndig. Att fylla år och få gå på systemet. Och så plötsligt en dag vänder det. Det blir mindre kul och nästan ångestladdat att fylla år. Det blir en dag som många av oss vill förtränga att den alls existerar. Vi ler lite anstängt när dagen kommer och låtsas som att det är som vilken kalasdag som helst. Vi bjuder på tårta och tänker att det är någon annan som blir ett år äldre. Varför i hela friden då? Var i ligger felet? Hoss oss själva? Hos media? Det är klart att media påverkar. Se uttagningarna till Idol eller Robinson, var ligger snittåldern? Inte ligger den på vare sig 40+ eller 50+. Hur många företag anställer en 50 plusare till en tjänst idag? Och hur många 40 och 50 plusare har inte blivit omsprungna av yngre förmågor i karriärstrappan. Känns det kul? Nej, så klart det inte gör! Men vem är modig nog att erkänna det?
Men, men, nu är det jag som nojar, maken bryr sig inte om ålder, säger han... hm...
Så därför firar vi honom traditionellt med fika och hembakad tårta. Dock har vi inte samma tårtsmak. Maken gillar 'köpetårta'. Jag kan bara äta hembakad tårta som inte består av en massa torr sockerkaka. Maken föreslog mandel och marängtårta med vispgrädde, jag en kladdig chokladkaka. Hans missnöjda min över chokladkakeförslaget, sa allt. "Okej då", sa jag. "Det får bli en mix av båda." Han nickade misstroget och sa; "glöm för all del inte grädden!"
Till saken hör att maken; älskar vispgrädde. På allt och i allt. Kakor, efterrätter och all matlagning. För att inte tala om ketchup till allt! Hm... vi kan fördjupa oss i det ämnet en annan gång. Tillbaka till tårtan.
Recept:
Choklad och mandeltårta, ca 6 personer
Till mandelmarängbotten 200 gr finhackad madel, 3 äggvitor, 1 dl strösocker.
Mixa eller finhacka mandeln. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner mandelhacket och sockret i äggvitorna. Bred ut till en rundell ca 24 cm på ett bakplåtspapper. Grädda i ugn i 175 grader i ca 15 - 20 minuter. Låt svalna.

Chockladbotten: 150 gr smör, 3 dl socker, 1 dl kakao, 2 tsk vaniljsocker, 2 ägg, 2 dl vetemjöl.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en 2 l kastrull. Ta den från värmen och rör ner ett ägg i taget, kakao och vaniljsocker. Rör sist ner mjölet. Bred ut smeten i en form med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 - 20 min. Håll koll för den får inte bli för torr. Kakan ska vara lite krämig i mitten. Lår svalna.
Fyllning: 3 - 4 dl vispgrädde, en burk konserverade mandariner, Obs! spar några till dekoration, 50 gr riven choklad.
Häll bort spadet på mandarinerna och låt dem rinna av i en sil så att de inte blir för blöta.
Vispa grädden.
Bred ut ett tunnt lager grädde på mandelmarängbotten lägg på mandarinerna bred på ytterligare ett lager grädde. Lägg på chockladbotten bred på grädden och toppa med riven choklad och garnera med några mandarinklyftor. Låt stå svalt i kylen minst 30 min före servering. Ev. dekorerar du tårtan efter årstiden. Jag tog lite citronmelisblad och en vacker gul ringblomma som fick ersätta den traditionella marsipanrosen. Brygg eller gör lite gott pressokaffe till.
Efter att ha svalt första tuggan...mums! Vem vill inte fylla år när man får möjlighet att avnjuta bakverk som det här!
Pia en bakande åldersnojig globetrotter.

ps. Vill du läsa fler blogginlägg av mig klicka då på 'Äldre inlägg'. ds.

Inga kommentarer: