fredag 26 augusti 2011

Early morning dance in China.

View from our vindow on Hengshan Lu in Shanghai. Every morning we woke up to popular music and dancing couples in Hengshan park. To use the parks as ballroom is nowadays a nice habit in China.

He Gó vänner, med tanke på medias alla tips om hur vi ska få bort sommarens muffinskant, hålla formen och må bättre, kom jag att tänka på hur de aktiverar sig i Kina. Mellan klockan halv sex och halv nio, varje morgon året runt i ur och skur, kan du se kineser utföra någon form av fysisk morgonaktivitet. Dock upplever lycka av att se dem dansa. Det är fantastiskt att se alla morgonpigga kineser dansa och ibland till och med, med ett leende på läpparna. De dansar, gammal som ung, var för sig eller i par. Oftast är det någon som självmant har tagit på sig rollen som instruktör och som visar hur de olika stegen ska tas. Och alltid finns det villiga som följer.
Andra tar dansen på fullaste allvar och de har klätt upp sig till tänderna i festblåsor och högklackat, andra improviserar och utför det mest konstfulla dansteg, ibland rena rama akrobatiken.
Not only in the morning. Evan at night you can dance in the parks. Here is dance in Xujiahui Park, Shanghai.

Kan ni tänka er oss svenskar marchera fram i en gemensam tango klockan sex på morgonen i Kungsträdgården i Stockholm eller på Stortoget i någon annan svensk stad? Nja, jag har lite svårt att se det framför mig, men det hade varit otroligt kul. För att inte tala om vilken bra start på dagen det skulle vara, och hur glada alla människorna skulle bli av en gemensam svängom i parken.
Early morning tango in Luxun Park, Shanghai.
If you are in Shanghai a Sunday morning, you must go up early and take a taxi or the subway to Luxan park so you can hear this fantastic choir. I promise it's worth the visit.

Ska du resa till Kina är det onekligen värt besväret att gå upp tidigt i ottan för att kunna ta del av kinesernas tidiga morgonaktiviteter. Väljer du en söndag så får du extra kredd för det. Då brukar de som tycker om att sjunga sälla sig till gruppen av körsångare. Den absolut vackraste och maffigaste körsången jag har hört är den i Luxun Park. Här kan du får höra drygt 100 personer sjunga kinesiska folksånger men även rena rama operaarior förekommer. De är så duktiga att man får gåshud och tårarna bränner av lycka. Vi hade flera vänner på besök när vi bodde i Shanghai och alla upplevde de samma sak när de lyssnade på kören: Ett magiskt ögonblick, som var värt hela resan till Kina.

Pia en globatrotter som klagar på bristen av dansande par i våra svenska parker.



Inga kommentarer: