söndag 3 juli 2011

En svensk fika


Hej Gó vänner,
Gissar att ni som vi njuter av sommarvärmen och har semester. Om inte, så har ni den troligtvis inom en greppbar framtid. Denna sommar njuter jag än mer, än förra sommaren. Då hade vi precis flyttat hem från Shanghai och hade ett hus som var i totalt kaos. Många av våra tillhörigheter låg fortfarande kvar i sina flyttkartonger och huset skulle ställas i ordning och vi skulle avvakta och se vad trädgården hade för dolda tillgångar. Nu ett drygt år senare, har vi bott in oss och kan planera för både trädgård och behövlig ombyggnad av toaletter och förvaring. För nu vet vi mer hur vi vill ha det. Nja, nästan i vart fall. Vi ska ju vara överens också. Dock har huset ett stort problem och det är förvaringsytor och det måste vi ta tag i till hösten. För just nu när sommaren prunkar och solen värmer, vem vill vara inomhus då? Inte vi i vart fall. Men en liten avstickare in i köket får det bli trots allt. För maken utbrast mitt i trädgårdsfixandet: "Älskling en fika skulle smaka gott nu!" Och vem kan motstå en fika ute i det fria en varm sommardag? Troligtvis inte en enda person som anammat den svenska fikatraditionen. För något svenskare än 'fika' finns nog inte. Jag vet, för jag gick på konditoriet 'Vetekatten' tillsammans med en inflyttad kinesisk väninna, och för henne som inte dricker kaffe eller te med kaffebröd till, var detta en helt exotisk upplevelse. Te i Kina dricks som en ensam dryck för att det är nyttigt samt till maten. Kaffetraditionen är visserligen på intåg men har inte blommat ut i full blom ännu. Det är också en generationsfråga. Främst är det de yngre som går på Starbucks och tar en 'latte', men mest sitter de där för att kunna koppla upp sig på nätet utan att behöva betala för den dyra elen, och vintertid sitta där och plugga och värma sig. Hemma är de flesta trångbodda och att sätta på värmen för att inte frysa, glöm det. Det är på tok för dyrt. Elpriserna i Kina ligger inte långt efter Sverige och då ska det jämföras med att deras löner ligger i snitt på 2.500 - 7.000 sek i månaden.
Hoppsan, oj vad jag svävar ut. Det var ju maken som ville ha en fika. Måste dock erkänna att jag inte är den person som frossar i kaffebröd, således gapar alla kakburkar tomma, eller rättare sagt vi har varken kak- eller bullburkar över huvud taget. Hur fixa en fika utan fikabröd?
Jo, jag kom ihåg ett recept på kokoskakor som bara tar en kvart att göra. Och av någon underlig anledning har vi alltid en massa påsar med kokos hemma. Likaså 70 och 90% choklad.
Så det blev kokoskakor med hackad choklad i till kaffet. Det smakade faktiskt riktigt bra ihop med en stark espresso. Och snacka om att den fikasugna maken blev förvånad. Han vet ju att vi aldrig har fikabröd hemma, om inte han inhandlar det själv.
Recept på kokoskakor:
Tid 15 minuter. Det blir ca 10 - 11 halvstora kakor.
2 ägg, 1,5 dl strösocker, 150 gr kokos, en halv chokladkaka med 70 eller 90% choklad, 50 gr smör.
Viska ägg och socker pösigt. Rör ner rumsvarmt smör. Rör ner kokosen och den finhackade chokladen. Klicka ut på en smord plåt. Ställ plåten mitt i ugnen och grädda i 175 grader i ca 10 minuter.
Fika enkelt och gott! önskar Pia en fikasugen globetrotter.

Inga kommentarer: