fredag 17 februari 2012

Fish and seafood soup with saffron.

Cook up a good fish and seafood soupe with saffron tonight.

Hej Gó vänner, igår hade jag tänkt vara ekonomisk och plockat fram rester ur frysen för att göra en kycklingsoppa. Men maken ville annorlunda. Han kom hem med en kasse från Fiskbutiken. I kassen låg en bit lax, en bit hälleflundra, färska svenska räkor och en nätkasse med blåmusslor. Jaha... det blev att tänka om. Fisk och skaldjursoppa med andra ord, smarrigt visst, men knappast snålbudgetmat. Hm.. vi som bestämt oss för att tömma frysen och inte kasta en massa mat. Men, men, vem är jag att klaga, när det vankas delikatesser.

Fisk och skaldjursoppa:
Recept 4 pers.
500 gr blåmusslor, 3 dl vitt vin, 2,5 hg oskalade räkor, 300 gr lax, 300 gr hälleflundra, 3 dl grädde, 0,25 gr saffran, 2 vitlöksklyftor, 2 tsk fransk senap, 1 msk tomat pure, 2 morötter, 200 gr bladspenat, 1 gul lök, peppar, salt. 5 dl fisk alt. räkfond. Tips: Ha alltid räkfond i frysen. Var gång vi äter räkor med skal, kokar jag skalen till en fond som jag silar och sen fryser in. Jobbet med att skala räkorna är ju ändå gjort. Varför slänga räkskalen, när de blir en utmärkt bas i soppor och såser.

Börja med att borsta och skrapa rent musslorna. Knacka på dem om de är öppna. De som inte sluter sig; kasta dem. Skala och hacka lök och vitlöksklyftor. Fräs hacket i en stor klick smör. Häll på 3 dl vitt vin. När det kokar; häll ner musslorna i grytan och lägg på ett lock. Låt koka i fem minuter. Skaka på grytan under tiden. Lyft av lockat och se efter att alla musslor har öppnat sig.
Sila av musselspadet och häll över det i en annan gryta. Skala räkorna och koka skalen i 6 dl vatten. Låt skalen koka i ca 20 minuter, sila av och häll ner i musselspadet. Häll ner den tinade fisk eller räkfonden. Skala och skiva morötter och häll ner bladspenat i räk- och musselspadet. Krydda med peppar och salt. Var dock försiktig med saltet. (Räkorna kommer att sätta extra salt på soppan sen.) Låt koka ihop ca 20 minuter. Stavmixa därefter allt till en jämn soppa. Rör ner senap och tomatpure. Finmal saffran i en mortel med en nypa socker. Häll ner det finmalda saffranet soppan. Häll i grädden. Låt allt sjuda ihop. Skär fisken i bitar och lägg ner i soppan och låt sjuda på svag värme att par minuter.
Strax före servering lägg i musslor och räkor. Servera ett hembakat bröd till. Smaklig spis!

Pia en globetrotter som kommer att servera den recyclade kyckligsoppan i kväll. vilken myskväll!

ps. Vill du läsa fler blogginlägg av mig klicka då in dig på 'Äldre inlägg' och 'Bloggarkiv'. ds.

Inga kommentarer: