tisdag 23 juli 2013

Kullaberg och Mölle Golfklubb.

Mölle vid foten av Kullaberg. En Svensk turistort med anrik historia.

Hej Gó vänner, årets sommar blev den vi hoppades på. Efter en lång seg vinter och en vår som aldrig riktigt ville infinna sig, så kom den då äntligen och slog knockout i maj månad.
Nu så här i mitten av juli månad med lagom brunbrända armar och ben samt ljumma bad i salt och sött vatten, ser folk ut att må rätt bra.
Tips till alla er som nu blivit mätta på strand och badliv: Ta en tur till Mölle och Kullberg. Det gjorde semesterledigt folk redan i mitten av 1800-talet. Mölle expanderade med åren som turistort och kom att bli en eftersökt metropol för det ljuva badlivet. De första badhotellen byggdes redan på 1890-talet. Den mest kända badplatsen är Ransvik på Kullaberg. Här badade kvinnor och män tillsammans. Unikt, med tanke på den victorianska sedligheten som rått I Europa under den brittiska drottning Victorias tid som regent under åren 1837 - 1901.

Kullagårdens Wärdshus, värt ett besök.
Värt att uppmärksamma i år är att Mölle golfklubb firar 70 år.

Trevlig lunch och middag kan du avnjuta på Kullagårdens Wärdshus. Ett värdshus med anor så långt bak som till år 1749 (då var Kullagårdens hotell inrymt i en annan byggnad av trä. Dagens byggnad i sten och Tudorstil är från 1916-1917.
Den första golfbanan på kullaberg byggdes på 1930-talet och utökades till 12 hålsbana 1945 och invigdes av kung Gustav VI Adolf. År 1959 blev banan en fullvärdig 18-håls bana.

Är du golfspelare, boka då en starttid på banan och jag lovar att du kommer att få en utmanande och spännande upplevelse. Golfbanan må vara par 70, men den är nog så svårspelad med tanke på att det finns hav från tre håll. Alltid blåser det från något. Blåser det från alla håll samtidigt och 17 meter per sekund, ja då kräver spelet sin man och kvinna. Så skulle spelet, mot förmodan, inte gå din väg... slappna då av, och bara njut av den magnifika utsikten. Vid hål 12 kan du ta vindskydd och en fika.


Utsikt vid fyren på Kullaberg.

Är du inte golfspelare. Ta en tripp upp på Kullaberg och besök Naturum och ta en tur runt Kullaberg. OBS! var försiktig. Det kan se enkelt ut att klättra ner för de branta klipporna men ack så svårt att ta sig upp. Det är många som bergsklättrar och dyker runt Kullaberg, så gott som året runt. Vi som bor i närheten hör sirener från utryckande brandkår och ambulans minst två, tre gånger per dag. Så tänk till en gång extra innan du ger dig ut och leker äventyrare.

Pia en globetrotter, som njuter av bra golf och vacker utsikt, så här mitt i högsommarvärmen.
ps. Ta även en titta på väggarna i matsalen på Kullagårdens Wärdshus. En och annan tavla kan kanske falla i smaken.ds.

Vill du läsa fler blogginlägg av mig klicka då på 'Äldre inlägg' och 'Bloggarkiv'.

Tips: Läs gärna " Här ha vi det ljufveligt" av Erik Magnusson & Frederic Täckström, om du vill veta mer om Mölle som badort och livet förr på Kullahalvön.

Inga kommentarer: