torsdag 13 december 2012

Have a safe Christmas.


/>
Trygga julen och huset genom att undvika instabila ljusstakar och vingliga juldekorationer. Jag har sett alltför många brandfarliga varianter med sidenband, ostadig ståltråd, kottar, mossa och pyttesmå julgransljus i vingliga ljushållare som har pysseltipsats i diverse TV-kanler. Den här gamla IKEAljusstaken är visserligen stilren och enkel, men ack så vinglig. Minsta vinddrag och ljusen vippar.

Hej Gó vänner, hösten har varit superintensiv.
Nu lackar det mot jul och nyår och allt ska vara tipp topp och klart för en veckas helgfirande. Visst, alla säger att vi kan slå av på stressen och bara göra det vi orkar med. Men trots allt så kommer bror Duktig och klappar dig på axeln och manar på; 'visst Orkar du lite till. Visst borde du göra klart allt det där som har legat så länge på 'att göra listan'. Men... idag hörde jag på P4 med Lotta Brome. Hennes gäst Ernst Kirchsteiger svarade på hennes fråga; om vad han prioriterade inför julen. "Att vara snäll mot sig själv, för då orkar man också vara snäll mot andra."
Onekligen ett bra råd. Men det är som sagt så dags nu, när allt är så gott som fixat och klart. Kvar är bara att ta fram den redan dekorerade och ljussatta silvergranen. Men det tar i och för sig max 2 minuter, så det lär knappast vara den som är droppen som får bägaren att rinna över.

Men som sagt, tipset att vara snäll mot sig själv fick jag idag, på eftermiddagen. På förmiddagen, julpysslade jag (med bror Duktig på axeln) och gjorde en brandsäkrare varsion av IKEA's gamla femarmade ljusstake.


IKEA's ljusstake från 1990-talet blir säkrare att använda om du skruvar fast kakformar av plåt i de spiralformade ljushållarna. Gör hål i kakformarna med en spik. Trä i en skruv med en skruvbicka på andra sidan om spiralen och fäst fast med en mutter. Alt. kan du limma fast formarna med superlim. (Men då är det kört. Du kan inte ångra dig och återanvända ljusstaken som det var tänkt från början. Superlim är superlim och kakformarna kommer att sitta fast där för evigt. Vilket i och för sig är brandsäkert och bra). Placera värmeljus i kakformarna. I mitten på ljusstaken klämde jag ner Iittalas ljuslykta Kivi i klarglas. Den passade precis och hålls stadigt på plats av ljusstakens kraftiga ståltrådar.

Pia en Globetrotter som (notera!) inte har skrivit en enda negativ rad den här hösten och vintern om mörkret och det bitande iskalla, vita snötäcke som belägrar vårt avlånga land. Dock finns det en ljusning i kylan och mörkret. Den 22 december är årets kostaste dag. Den 23:e vänder det och vi går mot ljusare tider. Jippie!

ps. Vill du läsa fler blogginlägg av mig klicka då på 'Äldre inlägg' och
'Bloggarkiv'. ds.




Inga kommentarer: