tisdag 2 augusti 2011

Kaffekalas ger minnen om barndomens sommarlov.

Tårtkalas i syrenbersån, om än syrenerna har blommat över för länge sen. Att sitta ute och fika en varm sommardag påminner om barndomens somrar, då sommaren kändes oändligt lång och skola och plikter avlägsna.

Hej Gó vänner, måste erkänna att jag inte är någon älskare av vare sig godis eller kaffebröd, än mindre tårtor. Dock har jag två undantag. Det ena är min svärmors marängtårta med mandariner. Den är vida omtalad och känd i Småland och Norra Skåne. Den andra tårtupplevelsen fick jag för ett par veckor sedan hos min svägerska som bjöd på en smarrig tårta eller är det en paj? Hur som helst, god är den.
Receptet får ni här: räcker till ca 3 små tårtor, se bild. alt. 15 - 20 små bakelser.
4 ägg, 50 gr smör, 2 tsk vaniljsocker, 125 gr mandel, 2,5 dl strösocker.

Vaniljkräm: Separera äggulorna från äggvitorna. Spar äggvitorna till marängbotten.
Sjud äggulor, smör, vaniljsocker och 1, 5 dl strösocker i ett vattenbad till en tjock kräm. OBS! Får ej koka för då blir allt till en enda söt grynig äggröra. När krämen har tjocknat, låt den stå kallt och svalna.

Botten: Mal 124 gr mandel med 1 dl socker. Vispa upp de 4 äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner socker och mandelmixen försiktigt. Bred ut till rundlar på ett bakplåtspapper alt. i tre mindre tårtformar eller i mindre aluminiumformar; om du vill ha bakelser.
Grädda mandelmarängen i 175 grader i 12 - 15 minuter (tårta). Kortare tid för bakelser, ca 7 - 10 minuter. Obs! håll uppsikt här, olika tid beroende på hur stora bottnarna är. Låt svalna. Bred på vaniljkrämen och toppa med färska bär. Smakar mums till nybryggt kaffe.
Tips du kan göra allt i förväg och frysa in. Tänk då på att ta fram dem ca tjugo minuter före servering och dekorera med färska bär.

Pia en globetrotter som vanligtvis inte gillar sött.

Inga kommentarer: