måndag 5 december 2011

Saffron biscuits for Christmas

You bake the saffron biscuits in fifteen minutes. Let the oven do the rest. The nice ceramic bowl is handmade and designed by Theodora Chorafas. She is one of the talented artists in 'Affi'artist group in Greece.

Hej Go vänner, Just nu kan det bli knepigt att blogga, för mitt tangentbord har lagt av så jag får köra via ett som vi köpt i Kina och det saknar ö, ä, å och alla andra nödvändiga tecken. De finns men de ligger dolda lite här och där bakom andra tecken och bokstäver. Men jag gör ett försök i alla fall. Maken är på resa och kan inte hjälpa mig som han brukar när jag får dataproblem.
Jag är inte en storfirare av jul, men det finns trots allt ett måste i min jul. Det är saffransskorpor. De är lagom av allt. De är inte för söta. De smakar lagom av apelsin, mandel och saffran och passar utmärkt till whisky och glögg på äpple. De passar utmärkt som inspirationsförstärkare när ni ska julklappsrimma och lacka paket.

Recept saffransskorpor, enkel satts. Blir ca 20 skorpor. Är ni många, dubbla receptet.
5 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 2 dl strösocker, 2 ägg, en till två påsar saffran a 0,5 gr. (hittar inte accangtecknet till a, men ni förstår hoppas jag). En halv pressad apelsin, samt rivet skal från en halv apelsin. 100 gr grovhackad sötmandel. En äggvita till pensling av skorporna.
Rör ihop ägg, socker, apelsinskal, saft och saffran. Blanda ner bakpulvret i mjölet. Rör ner 3 dl av mjölet i äggsmeten. Tillsätt resten av mjölet under omrörning, lite i taget. Degen får inte bli för stabbig. Forma till längder. Lägg på bakplåtspapper och pensla med en uppvispad äggvita. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 15 till 20 minuter. Ta ut plåten och sänk varmen i ugnen till 100 grader. Skiva skorporna och lägg tillbaka dem på plåten. Låt skorporna torka i ugnen i ca 60 minuter. Ev längre, de ska bli riktigt torra.
Servera skorporna till en whisky eller till en frisk äppelglögg, gjord på förskpressad äppeljuice, kanel, stjärnanis, kardemumma och nejlikor. Värm den och servera den varm. Ev. kan du spetsa med lite calvados.

Pia en globetrotter som doppar skorporna i glöggen och myser lite mellan svordomarna över tangentbordet som trilskas.

ps. vill du läsa fler blogginlägg av mig klicka då in dig på Äldre inlägg och Bloggarkiv.ds.

Inga kommentarer: