tisdag 19 juli 2011

Chocolate mousse and blueberries. A summer dream of Sweden.

Chocolate mousse with soft cream, strawberry cream and blueberries.

Hej Gó vänner, Byt ut fruntimmersveckans mastiga tårtor mot choklad och färska bär.
Chokladmousse kan bli så himla mäktigt och intensivt. Men det här receptet gör att den starka chokladsmaken får en frisk smakbrytning med färska och lite syrliga bär.
Receptet är till ca 6 personer.
Jordgubbskräm: 250 gram färska jordgubbar.
0,25 - 0,75 dl socker. Mixa jordgubbar och socker - mängden socker en smaksak/ smaka av för rätt dosering - till en jämn kräm. Låt stå kallt.
Mousse: 200 gram 70% - 90% choklad. 3 dl vispgrädde, funkar även med laktosfri grädde, 2 äggulor, 2 - 4 mask strösocker. Det är en smaksak hur söt du vill ha moussen. Tänk på att ju mer kakaohalt det är i chokladen dessto bittrare blir moussen.
Vispa grädden. Smält chokladen i vattenbad. Rör ner äggulorna ett i sänder i den avsvalnade smälta chokladen, vänd ner den vispade grädden i chokladsmeten. Häll upp i portionsglass. Varva mousse, grädde och jordgubbskräm. Låt stå kallt en timme före servering. Servera moussen med lite vispad grädde och färska blåbär.
Tips: För att spara tid den dagen då vi ska ha gäster brukar jag göra chokladmoussen dagen innan och ställa in den i frysen med plastfolie över. Jag tar fram portionsglasen 20 minuter före servering och toppar med lite vispad grädde och färska blåbär. Det går även bra att byta ut mot blåbären mot färska hallon.

Fruntimmersveckan kan erbjuda annat än tårtor och regn / Pia.

Inga kommentarer: