torsdag 16 juni 2011

Fläderblommor & löss


Till midsommar blommar flädern. I år är den tidig och blommar redan i Skåne. Dock gäller det att passa på att plocka flädern så snart den har slagit ut för att få bästa optimala flädersmak och för att undvika de små löss som precis som vi gillar dessa vita skira fläderblommor. Dessa småkryp ockuperar blomklasarnas gröna grenverk så att de blir helt täckta av en gråsvarta kladdig massa som består av enbart löss. Mindre aptitligt, om man så säger.
Tips! vänd på klasarna innan du klipper av dem så slipper du få med krypen hem.
Om du är en modig person som trots min varning, vågar dig på att plocka fläder så fortsätt att läsa, för det är fläderblomman värld:

Det finns så mycket smak av sommar i fläder och flädersaft passar perfekt att mixa sommardrinkar med. Ja den passar även till vinterdrinkar.
Själv rekommenderar jag dig att blanda 2 cl flädersaft i ett glas Prosecco / per person. Det blir en superfräsch välkomstdrink. Vill du ha alkoholfritt blandar du istället 3 cl flädersaft i ett glas bubbelvatten / per person. Det blir minst lika gott.
Vintertid kan du värma flädersaft 2 dl med 1 liter osötad äppelmust, 1 kanelstång och 4 kardemummakorn. Värm tills det börjar sjuda, OBS! ej koka, för då blir den jolmig och tappar sin friskhet. Sila drycken och drick den varm. Det här är ett bra alternativ till den traditionella julglöggen. Skulle vi mot förmodan på en kall sommar kan det här vara en bra välkomstdrink som värmer frusna gäster som sitter ute och trotsar kylan i ylletröjor och fleece.
Fläderblomsrecept:
24 fläderblomsklasar
2 limefrukter (kan uteslutas om du vill ha mildare citrussmak)
2 stora citroner (utesluter du limefrukterna, ta då 3 citroner istället för 2.)
1,5 liter strösocker ( kan ökas till 2 l för dig som vill ha mycket söt saft.)
1,5 l hett vatten
50 gr citronsyra
Skölj blomklasarna i katt vatten.
Skiva citroner och limefrukter och varva dem med blomklasar i en stor skål eller bunke.
Koka upp 1, 5 l vatten.
Lös upp strösockret i det kokta heta vattnet. Häll sockervattnet över blomklasar, citron- och limeskivor.
Täck över skålen / bunken med folie eller plastfilm, ställ svalt och låt så och dra i 4 dygn.
Sila därefter upp saften i väl rengjorda flaskor. Förvara svalt.
Ev. kan du hälla upp flädersaften i PET-flaskor och frysa in dem, så håller saften längre. Fyll då flaskorna till en 3/4. Vätskan expanderar när den fryses till is.
Hemgjord flädersaft har den fördelen att du själv kan reglera mängden socker och syra i saften. Fläderblommor är utmärkt att plocka och frysa in i klasar och använda vid senare tillfälle.
Passa på att njuta av sommarens alla smaker, året runt.
Pia / en klagande globetrotter med smak för det goda.

Inga kommentarer: