torsdag 7 juli 2011

Tid för svarta vinbär

Svart vinbärssorbet med creme fraiche. Ja, den håller på att smälta, det var 26 plusgrader och gassande sol när jag tog bilden.

Hej Gó vänner,
Vinbären börjar mogna och har du möjlighet så ta vara på detta svarta guld. Har du inte tid att göra något av dem nu så plocka dem och frys in tills du får tid. Har du inte egna bär så forska runt hos vänner och bekanta, kanske de vill få hjälp med plockningen. Vinbärsbuskar brukar ge rikliga skördar oavsett väderlek. Svarta vinbär är utmärkt till så mycket mer än saft. Jag brukar göra svart vinbärssorbet och vinbärsgelé det senare är bra att ha som bas till en cumberlandsås. Varför köpa dyr färdig sås när det är så enkelt och gott att göra egen sås. För att göra gelé behöver du 2 liter bär, 4 dl vatten och 9 dl socker.
Koka bären med vattnet i en gryta. Sila upp saften och rör ner sockret lite i taget så att sockret löser sig. Koka upp och låt småputtra i 20 minuter. Saften bör nu klara ett geléprov stoppa ner en sked med saft i ett glas kallt vatten. Geléar saften sig då, är den färdig att hälla upp i burkar. Vill du undvika konserveringsmedel fryser du in gelén i små burkar. För att göra en cumberlandsås behöver du barar tina 1 dl av gelén. Värm den i en kastrull och röra ut den med en pressad citron och en apelsin, 1 dl portvin och 1 tsk ingefära, 1 tsk senapspulver smaka av med peppar och salt. Kyl såsen före servering. Den ska serveras kall till en paté. Oj, fick mig en tankeställare här; för er som inte äter kött, ska jag fundera ut vad såsen kan passa till för vegetarisk rätt. Återkommer om det framöver.
Vinbärssorbet:
Vill du göra en svart vinbärssorbet behöver du 500 gr svarta vinbär och en sockerlag. Vill du ha fluffig sorbet tillsätter du ett äggviteskum. Vispa upp två äggvitor till ett hårt fast skum.
Till en sockerlag behöver du 9 dl vatten och 4,5 dl strösocker. Koka upp lagen under omrörning och låt koka tre minuter, rör då och då. Skumma ytan om så behövs. Låt lagen kallna. Rensa bären och mixa dem med ett par matskedar vatten i en mixer. Passera de mixade vinbärsmassan genom en sil. Rör runt så att massan pressas genom nätet och du får bort skal och restpartiklar. Rör därefter ner 4,5 dl färdig sockerlag i den passerade bärmassan. Vill du ha en luftig sorbet tillsätter du vispad äggvita. Vänd ner äggviteskummet försiktigt i bärsmeten. Häll därefter blandningen i en glassmaskin och låt gå i 50 minuter. Har du ingen glassmaskin häller du upp bärsmeten i en större skål som du ställer i frysen, rör runt i bärmassan varje kvart i cirka en timmes tid. Häll upp i portionsskålar och låt stå i frysen i drygt en timme. Servera sorbeten med en klick creme fraiche som ger en bra och mild smakbrytning till den starka och syrliga vinbärssmaken.
Bon appétit! Pia

Inga kommentarer: