måndag 30 november 2009

Fusion food in Shanghai

Marinerad och inte sprängd.

Ikväll ska jag laga till en anka, dock varken sprängd anka eller Pekinganka.
Det ska bli en mer västerländsk touch på det hela med apelsinmarinad och vitlök.
Ankbröst är grymt billigt att köpa i Kina. Två ankbröst kostar mellan 7 – 10 sek paret.
I Danmark går ankbröst, dock i något större storlek på cirka 45 danska kronor per bröst.
Jag har inte hittat ankbröst i Sverige, men det kanske beror på att vi mest varit i Älmhult och där är utbudet mer begränsat i jämförelse med storstädernas saluhallar.

Rätt tillagad blir anka som finaste filé i konsistensen. Det gäller bara att marinera köttet minst en timme innan och sen steka den med skinnsidan nedåt tills köttsidan börjar anta lätt gråton. Ta bort köttet från stekjärnet och lägg det i en ungsäker form fortfarande med skinnsidan nedåt och ställ formen i ugnen på 180 – 200 graders värme. Hur varmt beror på vilken typ av ugn du har. När köttet efter cirka 20 - 30 minuter börjar få stekyta på ovansidan ta ut det och svep in ankbrösten i en folie och låt de vila minst 10 minuter före servering. Önskas medium rare ta ut ankbrösten efter 20 minuter i ugnen. Köttet blir mycket saftigt och mört, när det får eftersteka och vila i folie.

Recept:
Ett ankbröst per person om de är små. Skåra skinnsidan med en vass kniv diagonalt tre – fyra snitt per bröst, före marineringen.

Marinad:
En halv pressad apelsin, 1 vitlöksklyfta, svartpeppar, hallonvinäger,( alt. vinäger med lite rårörda lingon i ) lite neutral olja, typ majs eller solrosolja. Bland ihop ingredienserna och lägg ner ankbrösten i marinaden. Låt ligga i marinaden minst 60 minuter.

Tänk på att kylskåpskallt kött drar ihop sig som i kramp när det kommer i kontakt med ett varmt stekjärn. Ta därför fram köttet i god tid innan det ska brynas. Rumstempererat kött ger fin stekyta och köttet ’krampar’ inte, det vill säga fibrerna i köttet drar inte ihop sig och minskar risken för att bli segt.
Matolja och en klick smör till att bryna köttet i.

Sås: Ta stekskyn från ankan, (den som blir över i folieförpackningen efter att ankan har varit i ugnen) pressa saften från andra halvan av apelsinen, späd med lite vatten samt några stänk kinesisk soja och koka ihop i en tjockbottnad kastrull. Önskas lite mer sötma kan du röra ner en tesked rårörda lingon. Koka upp. Runda av med lite grädde, peppar och salt. Häll såsen igenom en såssil så att den blir slät och fin före servering.
Gott till anka är potatis och blomkål , pressad till en mix. Alt. potatismos.
Bon Appetit från en globetrotter.

Inga kommentarer: